Rundt juletider er det lett å glemme sine grønne vaner. Man vil jo gi julegaver til nære og kjære og feire med god mat og drikke! Det er ingen grunn til å slutte med dette. Det er faktisk ikke vanskelig å ta grønnere valg og samtidig opprettholde juletradisjonene. Her er noen ting du kan gjøre for å få en litt grønnere jul:

1. Lag julegavene selv!

Hos de fleste har det nok blitt en etablert sannhet at man skal kjøpe julegaver. Men, er det ikke koselig å få noe som giveren har brukt tid, energi og kjærlighet på å lage? Kanskje er du flink til å bake? Å levere en kransekake, ferskt surdeigsbrød eller julebakst til venner og bekjente midt i julestria er nok både kjærkomment og smakfullt! Er du en kløpper på strikking, snekring, veving, hekling eller å sy? Lag noe som alle har bruk for! Vår favoritt er å sette av en søndag før jul hvor du kan lage karameller, konfekt og karamelliserte mandler som du putter på glass. Disse kan pyntes med fine bånd og gis i gave. Perfekt for mottaker å ha stående fremme i romjulen!

2. Gi noe man har bruk for

Det er ikke alltid lett å vite hva andre trenger. Her anbefaler vi å forhøre seg med personer i nær omgangskrets til personen du skal gi gave til. Har du ikke anledning til det er det bare å tenke gjennom hva en selv har bruk for i en hektisk hverdag.

3. Re-gift ting du har selv!

Har du selv fått ting i gave som ikke falt helt i smak? Eller kanskje har du fått noe du allerede hadde? Det er ingen skam i å gi gavene videre til en ny mottaker. Tvert imot er det veldig bra for miljøet å gi videre noe som allerede er produsert (og mest sannsynlig fraktet til Norge)!

4. Støtt små butikker

For å ha et bærekraftig samfunn er det viktig å opprettholde et mangfold av bedrifter. Vi anbefaler at du tenker over hvor du legger igjen pengene dine. Synes du det er synd når du leser om små uavhengige butikker som må legge ned på grunn av at trafikken har flyttet seg til et nærliggende kjøpesenter? Gjør noe med det! Kjøper du julegavene dine hos en liten uavhengig aktør er du med på å holde den i live.

5. Kjøp miljøvennlige alternativer

Har du noen i familien eller nær omgangskrets som ikke er like flink til å tenke gjenbruk og bærekraft? Hjelp dem litt på veien! Kjøp miljøvennlige alternativ slik at mottakeren ser fordelen med å velge grønt!

6. Resirkulerbart gavepapir

Vi vil komme med en liten påminnelse om at det aller meste av gavepapir som fås kjøpt i dag ikke er resirkulerbart. Bruk gråpapir eller resirkulerbart papir for å unngå mer avfall.

7. Grønnere og mer lokal mat

De aller fleste nordmenn velger å spise kjøtt på julaften. Dette er en tradisjon vi helst ikke vil rokke ved, da det er et måltid som nytes én gang i året. Men tenk gjennom hva som spises resten av julen! Hva med å prøve en nøttestek 1. juledag?
Prøv også å handle lokalt og kortreist. Finn din nærmeste Reko-ring for å finne forhandlere av matvarer i ditt nærområde. På denne måten støtter du småskala bønder og matprodusenter.

abeego bivokspapir jul

8. Gi et medlemskap i DNT

Dagens situasjon gjør at vi må belage oss på å tilbringe flere av feriene våre hjemme i Norge. Dette er selvfølgelig kjempebra for miljøet, men det innbærer også at vi må være kreative i hvilke aktiviteter vi skal finne på her hjemme. Kanskje har du en venn som aldri har prøvd å gå fra hytte til hytte? Eller leie en av de hundrevis av DNT-hyttene i Norge? Eller, så kjenner du noen som er veldig aktiv men ikke har tenkt på et medlemskap. Den Norske Turistforening er en organisasjon som er bygget på dugnad og er uansett en fin organisasjon å legge igjen litt av julegavebudsjettet sitt i synes vi.

Fra DNT-hytta Tungestølen i Veitastrond

9. Kjøp opplevelser, ikke produkter

I år har det vel aldri vært mer relevant; kjøpe en opplevelse i stedet for et produkt! En julegave må ikke være en fysisk gjenstand. Hva med å gi et “gavekort” på en middag ute etterfulgt av kinobesøk til en venninne du gjerne skulle sett litt oftere?

Men viktigst av alt; nyt julen! Gjør forarbeidet allerede nå så slipper du at desember blir en stressende affære. God, grønn jul fra oss i LessTrash 🎄