Nå som flere og flere vet om miljøet og vårt overforbruk, blir også flere mer opptatt av å gjøre det de kan for å leve mer miljøvennlig. For det som er så bra med at kunnskapen kommer ut til oss alle, er at vi kan ikke «uvite» det vi har fått vite. Og selv om det er motstand hos noen først, så tror vi at til og med de med motstand gjør små endringer når de vet skadene som påføres miljøet.

Disse endringene, små og store, som vi alle starter med har ringvirkninger. Derfor ønsker vi å gi noen tips til en grønnere hverdag. De små tingene som vi alle så enkelt kan endre/gjøre.

1. Sett på en stoppeklokke når du dusjer

Visste du at 1 minutt med dusjing medfører bruk av ca. 15 liter vann? Sett en alarm på mobilen før du får i dusjen, så sparer du vann.

2. Skru av lyset når du ikke befinner deg i rommet

Gjør det til en vane å skru av lyset når du forlater et rom. Dette er en enkel måte å spare strøm på!

3. Bytt ut engangsfilteret med et gjenbrukbart kaffefilter

Ta et steg bort fra bruk og kast-samfunnet. Bytt ut engangsfilterne dine med et gjenbrukbart kaffefilter fra CoffeeSock. Filteret er laget av økologisk bomull og varer i 1 år!

4. Kjøp mindre, lån mer!

Hør med venner og familie om de kan låne deg det du trenger før du vurderer om du må kjøpe nytt!

5. Bruk gjenbruksflaske og gjenbrukskopp

Unngå unødvendig avfall! Bruker du gjenbrukskopper eller flasker sparer du miljøet fra unødvendig avfall. Mange kaffebarer gir også rabatt om du har med egen kopp.

6. Gå og sykle mer!

Ta beina eller sykkelen fatt. Det er bra for miljøet og bra for deg!

7. Kjøp mer mat i løsvekt

Oppsøk butikker som fører matvarer i løsvekt og unngå unødvendig emballasje. Ta med matposer i økobomull neste gang du handler, så slipper du de små plastposene.

8. Ha minst én kjøttfri dag i uken

Visste du at produksjonen av 1kg storfekjøtt krever 15.000 liter vann? Kutter du ut kjøttet en gang i uka sparer du både vann og klimagasser.

9. Prøv å reparere før du kvitter deg med ting

Mange ting kan være mulig å redde med en ny knapp, glidelås eller stift. Mer reparering gir mindre avfall.

10. Kast mindre mat

Matsvinn er et stort problem og vi nordmenn kater utrolig mye mat. Det finnes mange gode tips og hjelpemidler for å bevare mat lenger. Hva med Hold-maten-frisk brikker?

11. Skru av vannet når du pusser tennene

Lett å gjøre, lett å glemme! Husk å skru av krana når du pusser tenner, så sløser du ikke med vannet.

12. Unngå engangsprodukter

Veldig mange engangsprodukter kan erstattes med gjenbruksprodukter. Ta en runde hjemme og se om noen av de engangsproduktene du bruker i dag kan erstattes med gjenbrukbare produkter.

13. Husk gjenbruksnett når du handler

Gjør det til en vane å ta med deg handlenett hver gang du skal i butikken, så slipper du å kjøpe plastposer.

14. Arranger byttekveld

Inviter venner og familie til en byttekveld. Når kvelden er omme har du kanskje fått en ny garderobe uten å ha kjøpt et eneste nytt plagg!

15. Reis kollektivt

Reiser man kollektivt sparer man miljøet for unødvendige utslipp. Må du bruke bil? Finn ut om noen du kjenner skal samme vei, så sparer dere utslippene fra en bil.

16. Minimer utslipp av mikroplast

Mikroplast er vanskelig å få bort fra naturen når den først har kommet på avveie. Bruk en vaskepose som forhindrer utslipp av syntetiske mikrofiber når du vasker klær.

17. Bruk gråpapir som gavepapir

Tradisjonelt glanset gavepapir kan ikke resirkuleres som papir. Hva med å lage nostalgiske pakker, pakket inn i gråpapir med fine røde bånd rundt som kan brukes om igjen?

18. Gjør grønne investeringer

Sparer du i fond eller aksjer? Velg fond og aksjer som investerer i selskaper som driver med grønne løsninger og grønn teknologi.

19. Minimer utslipp av miljøgifter i naturen

Er du bevisst på hva dine daglige renholds- og hygieneprodukter inneholder? Mange inneholder skadelige stoffer for deg og miljøet.

20. Senk innetemperaturen

Visste du at du kan kutte strømforbruket med 5% ved å senke innetemperaturen med 1 grad?

21. Velg lokalt

Oppsøk lokale leverandører av mat og andre varer. Kortere vei= mindre utslipp! Ta gjerne og sjekk om det finnes en Reko-ring i ditt nærområde for å handle direkte av produsenten.

22. Kutt bruk av plastsugerør

Sugerør i plast er vanskelig å fjerne fra naturen og er en fare for dyr i havet.

23. Si “nei takk” til uadressert reklame

Visste du at uadressert reklame bidrar til 50.000 tonn med avfall i året? Sett opp en “nei takk til reklame”-sticker på postkassen din for å kutte avfallet.

24. Legg på lokket

Visste du at du bruker bare en fjerdedel så mye strøm til å holde 1,5 liter vann kokende som du gjør med lokket av?

Følg oss på facebook og instagram for flere tips!