5 nybegynnertips til dyrkesesongen

5 nybegynnertips til dyrkesesongen

Vil du dyrke mat selv, men vet ikke hvordan du skal gå frem? Grønnsaker vi dyrker selv er mer kortreist, kan være giftfritt og genererer mindre engangsemballasje i plast. 

Med selvdyrket mat setter vi gjerne mer pris på maten, noe som gjør at vi kaster mindre mat, er vår erfaring. Her er våre 5 tips for nybegynnere.

 

1. Det enkle er ofte det beste

Hva skal du dyrke? Det er et spørsmål vi ofte hører og leser.

Tenk gjerne på urter og grønnsaker du spiser mye av i hverdagen. Deretter siler du ved å starte med dem som er enklere å dyrke. Eksempler på det kan være timian, rosmarin, salat, reddiker, grønnkål, poteter og sukkererter.

Alle disse kan dyrkes i potter. Reddiker og salat kan også dyrkes i blomsterkasser. Velger du større potter, trenger du ikke å vanne like ofte som med mindre potter. I hagen trekker planten fuktighet fra bakken.

 

2. Research er gull 

Når du har funnet ut hva du skal dyrke, les gjerne mer om den enkelte grønnsak og finne ut:

  • Hvor mye stell og vann de trenger, om lysforhold og type jord de trives best i. De fleste grønnsaksfrø kan såes i vanlig plantejord. 
  • Er det noen som krever forkultivering? Dvs. at de må såes innendørs slik at de blir klare til å plantes ut tidlig nok for en kort, norsk sommer. 
  • Hvor skal du dyrke? Og hvordan er sol- og vindforholdene? 

Planter trenger lys for å vokse, de fleste trenger 8 timer. I tillegg er det enkelte planter som tåler mindre vind, f.eks tomater og basilikum. Er det da mulighet for å skjerme planten for mye vind? Eventuelt dyrke den inne? 

Urter, salat og tomater m.fl kan du dyrke inne ved vinduskarmen om våren og sommeren. Ellers trenger du plantebelysning høst og vinter.

Høste poteter i kjøkkenhage

 

3. Les rådene på frøposen 

På frøposen står det gjerne informasjon om når frøet bør såes, såavstand, sådybde og annen nyttig informasjon. Det er mulig å så frø tettere, men bare ha i bakhodet at avlingen kanskje ikke blir så stor. Gulrøtter kan f.eks såes tettere hvis du vil ha minigulrøtter.

Noen grønnsaker bør man ikke så i juni/juli fordi de lettere “går i stokk”, dvs. at de blomstrer før planten rekker å produsere det du faktisk skal spise. Du kan beholde dem som pynt i kjøkkenhagen, men planter som har gått i stokk blir ofte bitre i smak og egner seg ikke til matlaging. 

 

4. Velg torvfri jord

Visste du at torv kommer fra myr? Myr fungerer som et naturlig karbonlager, demper flom og er et naturlig levested for mange arter. Du får kjøpt torvfri jord på mange av de store hagesentrene.

Du finner torvfri jord her.

 

5. Høst grønnsaker når de er klare

Noen grønnsaker bør høstes idet de er klare, f.eks sukkererter. Hvis sukkerertene blir overmodne, kan de bli trevlete, miste smak og væske. Så følg gjerne med på avlingen din :-) 

Tilbake til bloggen