Det er ikke gull alt som glitrer - alternativer til plastglitter

Det er ikke gull alt som glitrer - alternativer til plastglitter

Jul og nyttår nærmer seg med stormskritt. For mange betyr dette glitter, paljetter og stas. Vi må jo innrømme at det er moro med ting som glitrer. Om det er paljettkjoler til julebordet, pynten til juletreet, konfetti til nyttårsfesten eller stygge glitrete julegensere.

Men er alt dette så bra for miljøet?

Paljetter, konfetti og glitter er ofte laget av vanlig plast. Plast er som kjent ikke biologisk nedbrytbart og er en enorm kilde til forurensning i naturen. På grunn av størrelsen spres det lett i naturen og har en negativ påvirkning. Hvor mange ganger har ikke en paljett eller to løsnet fra kjolen? Eller fra glittersminken vi gikk med på nyttårsfest? Oops.

Fra 17. oktober 2023 ble det faktisk innført et forbud mot løst glitter i EU. Det er forventet at reglene også skal gjelde i Norge. Formålet med forbudet var å erstatte plastbasert glitter med plastfrie alternativer som ikke forurenser naturen.

I mellomtiden - mens vi venter på at norske myndigheter strammer glitterbruken her til lands - kan vi forbrukere bidra til å bli mer bevisst vår glitter- og paljettbruk. 


Tips til mindre glitterbruk i hverdagen:

  • Velg glitterfrie produkter. Klær, juletrepynt, ornamenter, gavepapir, julekort, kakepynt, sminke og hudpleieprodukter kan inneholde glitter. Hvis du likevel vil ha et alternativ, kan vi tipse om Glitter Eco Lovers som tilbyr kosmetisk plantebasert glitter (90% cellulose av eukalyptustrær) og spiselig glitter du kan bruke som dekor på kaker og i drinker. Kanskje kan dette også brukes til pynt av årets julekort eller annet dekor til hjemmet?
  • Velg plastfrie alternativer til konfetti - f.eks vanlig papir eller lag konfetti av blader du finner i naturen. Veldig fint å ha som syssel om høsten! Noen bruker silkepapir til konfetti. Selv om silkepapir er laget av resirkulert papirmasse, bør vi likevel unngå det da silkepapir sorteres ut som restavfall. Sjekk gjerne sortere.no hvis du er usikker.
  • Velg kraftpapir, naturpapir eller noe lignende som gavepapir. Gavepapir med glitter kan ikke kildesorteres som vanlig papp/papir, men må gå i restavfall. 

Mange av oss eier allerede plagg med glitter. Skal vi slutte å bruke disse fordi det inneholder glitter? Dette er et svært aktuelt dilemma fordi i dagens samfunn med overforbruk, blir det stadig viktigere å bruke opp tingene sine. Samtidig er plastforsøpling et stort problem. Glitter er imidlertid kun en liten del av mikroplasten som havner i naturen.

Less Trash har troen på at alle monner drar. Vi er ikke tilhengere av å kaste ting som ikke er brukt opp. Men det går an å ha flere tanker i hodet :-)

Har du glitterplagg, så bruk de gjerne enn å la de støve ned i skapet. Men til neste innkjøp, kan vi ha i bakhodet om alternativer til glitter.


Kilde:

Ukens grønne tips - håper på forbud mot glitter, her er alternativene.

Tilbake til bloggen