Dra nytte av nyttevekster

Dra nytte av nyttevekster

Fordelen med å ta vare på naturen rundt oss er at den gir belønning i retur. Nå som våren er her og sommeren er i anmarsj, deler skogen virkelig av sine goder! Det er mer enn blåbær og vill-bringebær å hente om man virkelig vil spise av matfatet i nærområdet vårt. Her er noen vekster du kan være på utkikk etter:

 

1. Ramsløk
Ramsløk er kjent som vikingenes hvitløk, noe man kan forstå hvis man lukter på fersk ramsløk. Dette er vekst som ikke er så lett å finne alltid, og det er flere ting man bør være oppmerksom rundt når man skal på “ramsløk-jakt”. For det første ligner ramsløkbladene skremmende mye på liljekonvall. Når liljekonvallen i tillegg ikke er i blomst, er det få ting som skiller ramsløk og den giftige blomsten. Les deg godt opp på dette og sjekk gjerne det du plukker opp mot bilder. Det andre man bør ta hensyn til er at ramsløken i flere områder er en truet art. I tillegg er det vanskelig å dyrke ramsløk selv, derfor må vi ta vare på det vi finner i naturen. Plukk gjerne, men ikke plukk alt! Dersom du er så heldig å komme over ramsløk har du mange gode matretter i vente. Med ramsløk kan du lage ramsløk-salt, ramsløk-smør, ramsløk-pesto og ramsløk-olje, og mye mer. Ramsløken er i sesong mellom mars - juni i Norge. 

 

2. Svallerkål 

Tyskerkål, grisekål, kjært barn har mange navn. Aller mest kjent er nok denne veksten under navnet skvallerkål. Skvallerkålen er det, i motsetning til ramsløken, flust av. Dette er en vekst som av mange blir sett på som ugress, så her er det bare å plukke i vei. Skvallerkålen er rik på Vitamin C og passer ypperlig i supper og stuinger – bruk den som et alternativ til spinat i varme retter! I tillegg har planten hatt en medisinsk rolle fra gammelt av, visste du for eksempel at du kan bruke skvallerkål for å dempe insektsbitt eller sår på hudoverflaten? Skvallerkål er flerårig men blomstrer i perioden juni til september.  

 

3. Strutseving
De andre vekstene har du kanskje prøvd å høste selv, men har du prøvd strutseving? Planten som ryktes å ha blitt brukt til å lage øl i gamle dager? Strutseving er en helårsplante som de aller fleste kjenner godt til på utseende, det er faktisk den største bregnen vi har i Norge. Dersom du ønsker å plukke denne, bør du gjøre det før hele stengelen har strekt seg ut, når skuddene er max. 15 centimeter lange, dette er typisk i april og mai. I mange land er dette en anerkjent grønnsak, som for eksempel i Japan, mens her i Norge går de fleste forbi uten å vite at den er spiselig. Strutsevinge passer fint i mat, litt som en brokkoli, men må varmebehandles før man spiser den. 

Har du noen favoritt-vekster som du alltid plukker? Kanskje brennesle, almefrø eller granskudd er din favoritt? Vi tar mer enn gjerne imot tips! Og du, husk å ta med en god gjenbruksbeholder når du skal plukke ting i naturen!

Tilbake til bloggen