Einerbusker har tradisjonen tro mange gode egenskaper. Oljene som skiller seg ut når einer varmebehandles har antiseptiske egenskaper og har blitt brukt til desinfeksjon i generasjoner. Einerbusker finner du hele året i stort sett hele Norge helt fra havnivå og opp til 1800 moh.. Så hvorfor drar vi ikke mer nytte av denne veksten som er så tilgjengelig? 💚
Flere bruksområder
Jeg er så heldig å ha tilgang til en familiehytte på Vaset i Valdres, og der bugner det av fantastiske einerbusker. Eineren som vokser der er den mest vanlige sorten i Nord-Europa, Juniperus communis, og den stortrives der oppe på 1000 moh. Det høstes einerbær og det lages einerlåg*.
Einerlåg er nemlig meget godt egnet til vask av overflater av tre, men er også fantastisk mot bl.a hudeksem og tørr hodebunn. Min samboer er plaget med atopisk eksem, spesielt på hendene, og sitter da med hånden i einerlåg i 10-15 minutter i de periodene han er mest plaget. Jeg skyller gjerne håret med einerlåg en gang i blant etter sjamponering. Dette gir en skikkelig fin glans til håret 🤩
Einerlågen, eller briskelågen som den også kalles, holder i 2-3 uker i kjøleskapet, men du kan øke holdbarheten ved å lagre den på sterile flasker eller gjøre som meg - fryse den. Da har jeg alltid einerlåg lett tilgjengelig 😉
Her kommer en beskrivelse av måten jeg har lært å lage dette gyldne gullet på;
1. Finn grenene
Finn et område med flere busker slik at du ikke tar alle grenene fra en og samme busk.
2. Klipp og rist
Klipp av 15 cm (+-) grener med en god liten hagesaks. Et godt tips er å bruke hansker da einene er litt spisse og lett borrer seg inn i huden. Husk å riste/børste av greinene grundig før du tar dem med deg, slik at beboerne har muligheten til å finne nye hjem i sitt naturlige habitat 🦗🐜🦟
Fyll en kjele full, de vil synke sammen under kokingen.
3. Press, dekk og kok
Press einene godt ned i kjelen, dekk med vann og kok opp – husk at de vil synke sammen når de varmebehandles.
4. Vær tålmodig
La det koke inn uten lokk til ca. halvparten av væsken er redusert. Dette tar 2-3 timer.
5. Gi tilbake
Fisk ut grenene og gi dem tilbake til naturen💚
6. Sil i vei
Sil einerlågen over på flasker. Her bruker jeg fryseflasker uten BPA som kan gjenbrukes til både einerlåg, supper og kraft.
Jeg fikk litt over 4 liter einerlåg denne dagen. Husk å ikke fylle flaskene helt opp dersom du skal fryse dem, da væske ekspanderer når den fryses.
Ekstra tips
Mine flasker kjøles ned i kaldt vann for ikke å forringe de andre matvarene i fryseren. Legger du dem ned behøver du ikke så mye vann 👍🏻
Lykke til med kokingen! 💚
Mvh Renate i Less Trash
*det finnes et lite knippe kommuner i Norge hvor einer er fredet. Så sjekk om det gjelder der du er før du går til verks.