Gi tingene dine et lengre liv

Gi tingene dine et lengre liv

Til syvende og sist er det opp til deg hvor lenge et produkt skal vare. Det kan du bestemme deg for allerede når du anskaffer deg det! Kan det repareres? Har det lang holdbarhet? Er det enkelt å selge brukt? Her er noen ting du kan gjøre for å gi tingene dine et så langt liv som mulig:

Bevisste handlerutiner

En av de viktigste måtene å unngå å kjøpe unødige nye ting er å spørre seg selv først om dette er mulig å kjøpe brukt. Trenger du en ny ullgenser? Sjekk Tise, Fretex og Finn først! Pusser du opp hjemme og har behov for et verktøy kan det kanskje leies på ditt lokale bibliotek eller faghandel! 

Dersom det du trenger må være nytt kan det være lurt å stille seg spørsmål som ‘varer dette produktet lenge?’, ‘er det enkelt å reparere?’, ‘kjenner jeg noen som vil arve det når jeg ikke trenger det lenger?’. 

Reparering

Hvert år kaster vi flere tonn med tekstiler og gjenbruksbutikkene rapporterer om at flere plagg fortsatt har prislappen festet til seg. Det må vi gjøre noe med! En av tingene man kan gjøre er å øke bevisstheten rundt hvor miljøfiendtlig tekstilindustrien er og hvor mye vann som kreves for å lage et plagg. Ikke minst er det mange som ikke er klar over hva som skjer med klærne når du returnerer de som ikke passet i nettbutikker som Zalando (mange plagg blir kastet).

En annen ting vi alle kan bli flinkere på er å fikse det som har en liten feil ved seg. Det være seg et hull, en flekk eller en sliten såle. Vi vil gjerne slå et slag for å gjeninnføre rutinen med å gå til skomaker, fremfor å kjøpe nye sko med en gang sålen er i trøbbel. Ellers kan du også bruke tjenester som Repairable! Hos Repairable kan du bestille reparasjon av tekstiler og sko utført av faglærte reparatører. Les mer om tjenesten deres på repairable.no!

Byttekveld

En byttekveld er både sosial, gratis og nyttig! Inviter venner og familie til en byttekveld og be alle om å ta med klær og ting de ikke har behov for lenger. Gå på skattejakt i hverandres garderober og skap og finn gull! 

Leie fremfor å eie

Noen ganger trenger du ting bare én gang. Som for eksempel en fin kjole til et bryllup, eller en vinkelsliper midt i oppussingen. Da er det veldig surt (og unødvendig) å måtte punge ut. Heldigvis dukker det opp flere og flere tjenester som gjør det enkelt å leie ting kun når du trenger det. ReLi er en tjeneste som leier ut kjoler og festantrekk, i tillegg har de tatt over tidligere Vibrent som spesialiserer seg på hverdagsklær. Klærne kan leies én gang, eller i form av en abonnementstjeneste hvor du jevnlig får tilsendt nye plagg som sklir rett inn i garderoben for en liten periode. 

Det meste kan leies! Det har Hygglo bevist. Her kan du leie alt fra takstativ til speilreflekskamera. På Hygglo leier privatpersoner ut sine eiendeler til en fast dagspris, genialt for deg som bare trenger noe i en kort periode!

Husk at du også kan låne verktøy gratis på flere bibliotek rundt omkring i landet. Sjekk med ditt nærmeste bibliotek for å se hva de har å tilby. På Deichman i Oslo kan man leie alt fra borhammer til multisliper i deres verktøybibliotek.

Tilbake til bloggen