De siste årene har flere og flere kleskjeder innført grønne kolleksjoner og fokusert mer på en bærekraftig verdikjede. Noe som er positivt for deg som forbruker og for fabrikkarbeidere som til syvende og sist produserer klærne du går i.
Fra versting til 'best i klassen'
Flere og flere kleskjeder har nå ansatt egne bærekraftsansvarlige for å få bukt med det dårlige ryktet til moteindustrien. En av kjedene som tidligere ble omtalt som versting, H&M, har nå havnet øverst på lista Fashion Transparency Index fra Fashion Revolution som evaluerer hvor transparente de 250 største motehusene i verden er på miljø og bærekraft. Det viser at det nytter å snakke med lommeboka si som forbruker!
Hvordan kan jeg gjøre min tekstilbruk grønnere?
1. Velg naturlige materialer
Kjøp klær av høy kvalitet som er laget av lin, bomull, ull, bambus og andre naturlige materialer. På denne måten unngår du å spre mikroplast hver gang du vasker klærne dine, samtidig som du har tøy som varer lenge! Les mer hos Fremtiden i våre hender for å få en oversikt over naturlige materialer i tøy. Har du tøy som inneholder syntetiske materialer er det viktig å bruke en vaskepose som fanger opp mikroplasten.
2. Se etter grønne kolleksjoner der du handler
De aller fleste store aktører har nå egne kolleksjoner som er produsert mer bærekraftig, av resirkulerte materialer, bruker mindre vann i produksjonen og/eller unngår å bruke syntetiske tekstiler. Husk å sette deg inn i hva som ligger bak merkelappen, det er fortsatt mange aktører der ute som driver med ‘grønnvasking’.
3. Reparér klærne dine når de går i stykker
Enten du ønsker å bøte en sokk selv, eller trenger hjelp fra eksperter til å legge opp en bukse, er dette en viktig del av en mer bærekraftig tekstilbruk. Det er flere og flere bedrifter som tilbyr reparasjon av utstyr du har. Visste du f.eks at Norrøna har et eget verksted i sin flagship store i Oslo og har tilbudt reparasjon av tøy siden 1929? Her kan du fikse en jakke med hull i, eller en sekk med sliten glidelås. Bor du lenger unna kan du også sende inn plagg for å få det fikset. Genialt!
4. Sy om!
Jenny Skavlan er en av flere som har tatt Norge med storm når det gjelder å sy om klær du har fra før av. Hennes nystartede selskap Fæbrik gir deg tonnevis med inspirasjon til hvordan du kan sy egne klær. Har du en slengbukse du ikke bruker lenger men som egentlig sitter veldig fint i livet? Hva med å sy den om til en shorts? Eller har yndlingsgenseren din fått litt hullete ermer? Lag en trendy vest!
5. Kjøp brukt
Dette er kanskje det gøyeste tipset vi har. For i tillegg til å være mer miljøvennlig er det også utrolig gøy å dra på skattejakt i second hand-butikker. Her kan du finne alt fra dyre merkeklær til glemte favoritter fra da du var yngre. Det meste er fortsatt i veldig god stand og leter bare etter et nytt hjem.
6. Prøv kapselgarderobe
En kapselgarderobe består av ca. 30 plagg som du velger ut per sesong. På denne måten må du tenke nøye gjennom hvilke plagg som kan passe sammen med de andre plaggene i kapselen, du får bedre plass i skapet og trenger færre plagg i skapet. Treningstøy og undertøy går normalt ikke inn under de 30 plaggene (heldigvis). Dette er også en super måte å få oversikt over hvilke plagg du bruker og hvilke som bare er skap-fyll.
7. Ikke fall for fristelsen
Igjen minner vi om at du alltid burde tenke gjennom om du virkelig trenger det før du kjøper noe nytt. Fremtiden i våre hender har laget en fin oversikt som gjør det lettere å ta grønne valg i forbindelse med Black Friday. Denne synes vi er fin å bruke hele året!
Vi håper dette gjør det litt lettere for deg å etablere grønne tekstilvaner i fremtiden 🌱