Små miljøtiltak i hverdagen - alle monner drar

Små miljøtiltak i hverdagen - alle monner drar

I siste uke var jeg så heldig å bli invitert til å delta på Electronic Coast sitt bærekraftsseminar i Horten. Der fikk jeg anledning til å snakke med deltakerne om hvordan gjøre det enklere å velge mer miljøvennlig, og en engasjert sal skapte god stemning rundt temaet.

Klimakonferanse i Horten, foredrag ved Mette Kjærbo fra Less Trash 

Under paneldebatten etterpå, kom spørsmålet til oss om hva vi selv gjør i hverdagen for å leve mere bærekraftig og ta mere miljøvennlige valg. 

Tiden var dessverre for knapp til at vi fikk svart ordentlig på det, så jeg har derfor lyst til å nevne noe her, som jeg håper kan være litt til hjelp.

🥦 I min hverdag velger jeg mere grønnsaker på tallerkenen, som gir meg bedre helse, er bedre for miljøet og gir en smaks- og fargerik kost. 

🛍️ Jeg tenker meg godt om før jeg kjøper noe nytt til meg selv, og forsøker å ha fokus på at det jeg kjøper skal ha nytte og verdi for meg i mange år.

🧾 Jeg tar vare på kvitteringer, slik at jeg kan ansvarliggjøre produsenter som lager produkter som går i stykker før de bør. Dette gjør også at jeg sparer penger på å kjøpe en ny av det som går i stykker.

🧥 Jeg får skiftet glidelås i høstjakken istedenfor å kaste den, og jeg syr små stjerner eller blomster i ullundertøyet som rakner pga av dårlig produksjon.

💦 Jeg vasker huset med mikrofiberkluter med kun vann og en dråpe eterisk olje, som sparer både interiør, helsa og miljøet for mange unødvendige kjemikalier og plast + sparer penger

🧰 Jeg bruker gjenbruksemballasje som har flere bruksområder så det tar mindre plass hos meg, og minsker avfall.

For eksempel en matboks som er både sammenleggbar, tåler ovn og fryser samt er lekkasjesikker, kan brukes til tur, baking, middagsrester, varmeflaske og tar liten plass i oppbevaring.

🌲 Vi har mye familietid ute i naturen, naturen kan gi oss så mye av det vi trenger i hverdagen for å bære på mindre mentalt søppel. Å gå en tur er en form for trening, som gir oss endorfiner som vi ellers hadde søkt etter i å kjøpe ting.

 

🦉 Å gå en tur gir en slags mindfulness som gir oss overskudd og oversikt over våre tanker og vår energi.

🪵 Å gå en tur skaper kreativitet, noe som gir glede og inspirasjon for en selv eller i gruppen man er i.

🫐 Å gå en tur kan by på mange muligheter for sanking og høsting til eget matlager. Vi har en rik spiselig natur, visste du for eksempel at du kan plukke din egen oregano?

Det trenger ikke være hverken vanskelig, dyrt eller mindre effektivt å velge miljøvennlig, og mitt tips er å starte med små justeringer i hverdagen, én ting av gangen.

Ikke gi opp, selv om det kanskje kreves litt øving og tilpasning.

Når du ser at det er enkelt, bra for lommeboka og mindre stressende, vil det være enkelt å legge til flere justeringer.

Jeg sier som Aristoteles, «Man er hva man gjør - om og om igjen».

Og du! Husk å tipse andre om dine smarte miljøvalg. 🙋🏻‍♀️

 

//Mette

Daglig leder i Less Trash

Tilbake til bloggen