Smart solcelleteknologi fra Norge

Smart solcelleteknologi fra Norge

Det høres kanskje rart ut, at landet som ligger langt nord, som nesten ikke ser sola på et halvt år, er verdensledende på smart bruk av solenergi. Men, det er faktisk helt sant! Norske BRIGHT, som ble startet i 2011, har utviklet flere solcelleprodukter som i tillegg til å gi lys også har flere smarte funksjoner.  


Smart på mange måter

Å bruke fornybar energi som energikilde er smart i seg selv, men i tillegg til det er produktene fra BRIGHT designet på en måte som gir produktene en merverdi. Ta lampen SunBell som eksempel. I tillegg til å gi lys har den funksjoner som blant annet gjør at den kan brukes som både taklampe, bordlampe, håndholdt lampe – i tillegg gir den mobilen din litt ekstra strøm når du trenger det.


Bruk av solenergi i Norge

Selv om vi i Norge har tilgang til elektrisitet uansett hvor vi snur oss, kan solenergi være en fin måte å få ekstra lys på. For eksempel når vi er ute på tur i skogen, eller på hytta uten innlagt strøm. Solcellelampene fra BRIGHT kan enkelt festes på sekken når man er ute og går tur på dagtid, eller stå i vinduet for å lade mens du er ute. Vips, så har du nok energi til å lyse opp kortspillet på hytta eller boklesing i hengekøya. I tillegg har flere av produktene nok batteri til å gi mobiltelefonen din litt ekstra strøm! 


En rett til å reparere 

Når man utvikler produkter med elektriske komponenter må man ta høyde for at de kan gå i stykker. Solcellelampene fra BRIGHT inngår i et reparasjonsprogram og er designet med enkel reparasjon i tankene. Når man vet at elektronisk avfall er det avfallet som øker mest i verden og at bare 15-20% resirkuleres er det desto viktigere å velge produkter som tar høyde for enten enkel reparasjon eller et resirkuleringsprogram. Eller ‘right to repair’ som man kaller det. Dette er kriterier som er utslagsgivende når produkter vinner anbud med organisasjoner som UNHCR, som har et høyt fokus på bærekraft og lang levetid på alle produkter de kjøper inn – dette gjelder også produktene fra BRIGHT, som UNHCR har kjøpt inn siden 2014. 


Lys – en nødvendighet som blir tatt for gitt

Klarer du å se for deg et liv uten tilgang til elektrisitet? Det er nemlig hverdagen for 840 millioner mennesker i verden. Selv om tallet har gått nedover jevnlig de siste årene er det fortsatt en lang vei å gå. Uten stabil tilgang til elektrisitet blir det vanskeligere for folk å studere, lese, reparere, jobbe, lage mat – ja nesten alt blir vanskeligere! BRIGHT har som mål å nå flest mulig uten tilgang til elektrisitet, slik at de får bedre helse og øker muligheten for å kunne ta utdanning og drive med inntektsbringende arbeid. 


Samarbeid med BRIGHT

Vi elsker at man kan bruke energi fra sola, en utømmelig kilde til energi! Derfor gikk vi i LessTrash nylig inn i et samarbeid med BRIGHT hvor vi står for salg og support av deres solcellelamper til dere. På denne måten kan BRIGHT fokusere på det humanitære og viktige arbeidet i land med liten eller ingen tilgang på elektrisitet. Ta en titt på produktene fra BRIGHT her!

Tilbake til bloggen