Smarte sparetips i hverdagen

Smarte sparetips i hverdagen

Hvordan kan du spare penger i en hverdag med økende priser på mat, drivstoff og strøm? LessTrash deler sine praktiske tips!


Spis opp maten

Nordmenn kaster ca. 42 kilo spiselig mat hver i året. Ett av de enkleste sparetiltakene er å planlegge innkjøpet, spise opp maten og kaste mindre. Dette støttes av rapporten “Matsvinn og matredding” utført av Norstat på vegne av Too Good To Go (2021). 40% av respondentene mente at de kunne spare minst 1000 kroner i måneden ved å redusere matsvinn. 

Når du planlegger innkjøp, kan du starte med å få oversikt over innholdet i kjøleskapet og matskap. Lag gjerne en ukesplan basert på hva du allerede har tilgjengelig for da spiser du det opp først. Deretter kan du lage en handleliste slik at fristelsen ikke blir for stor når du er i matbutikken. 

Har du datoskrekk? Mange mattyper kan være god etter «best før» datoen. Best før, men ikke dårlig etter. Denne datoen blir satt for å garantere en viss kvalitet fra produsenten, men har i mange tilfeller ikke noe å si for om maten er dårlig eller ikke. Lukt og smak deg frem før du eventuelt kaster.

Oppbevar gjerne grønnsaker og frukt i bivokspapir, som kan få maten til å vare lenger. 

Abeego bivokspapir for å få maten til å vare lenger

Hvis du ikke får spist opp maten, kan du fryse ned eller spare den til neste dag. Vi elsker middagsrester til lunsj! Oppbevar middagsrester i Stojo Bowl - en sammenleggbar gjenbruksbolle.


Lag mer mat og drikke hjemme

En sandwich til kr. 90 på Kaffebrenneriet eller en medbrakt niste til kr. 20? 

Ikke bare sparer du penger ved å lage mat. Du får også full frihet til å sette sammen et riktig måltid for deg. Pakk gjerne nisten i gjenbrukbar matinnpakning. Vi anbefaler Stojo eller Abeego bivokspapir.

Du kan også spare penger ved å lage kaffen hjemme. Oppbevar kaffen i en take-away kopp fra Stojo. Den er sammenleggbar og tar liten plass i sekken. 


Kjøp brukt 

Trenger du noe nytt? Vi i LessTrash synes det er viktig å bruke opp tingene du allerede eier. Men skal du først kjøpe noe nytt, så synes vi at brukt er kult! 

Besøk bruktkanaler som finn.no, Tise eller spør venner og familie. Så enkelt å opprette profil på Tise. Her kan du skaffe deg klær og interiør fra ulike varemerker til en billigere penge.

I følge finn.no er det stadig flere som kjøper brukt, om det er klær eller møbler. Andre gir bort ting gratis. Disse går unna raskt, men setter du opp et lagret søk, kan du motta varsler når det legges ut nye ting innenfor den kategorien du har valgt. 


Produkter som sparer penger på sikt 

Velg gjerne produkter som sparer deg penger på sikt. Visste du at én Universalstein erstatter flere tradisjonelle rengjøringsmidler? F.eks skuremiddel, universalspray, ovnrens o.l.

Drøy i bruk. En 650 gram koster kr. 249 og kan vare i et halvt år dersom du bruker den hver dag, ev. i flere år dersom du bruker den innimellom. Universalstein går ikke ut på dato.

Høres for godt ut til å være sant? ;-) Sjekk ut Universalstein.

Du kan også minimere kostnader ved å velge Ecoegg til klesvasken, et vaskeprodukt som erstatter tradisjonelle vaskemidler. En klesvask med startpakken fra EcoEgg koster kr. 2,55, mens én klesvask med refillpakken koster kr. 2,38. I tillegg slipper du å kjøpe tøymykner da mineralkulene i vaskeegget sørger for å mykne tøyet ditt og får det til å dufte friskt og herlig.

EcoEgg vaskeegg, sparetips i hverdagen

Et annet sparetips er å bruke tørketrommeleggene fra EcoEgg. Disse korter ned tørketiden i tørketrommelen og dermed kan du redusere strømkostnader.


Spar penger på plastposer 

En plastpose i matbutikken kan koste opptil kr. 5 disse dager. Kjøper du fire plastposer i uka, tilsvarer dette kr. 1040 i året. Dette kunne ha finansiert en solid mathandel!

Les: Handleposer koster mer enn du tror (DNB)

Spar de pengene ved å ta med eget handlenett. Legg handlenettet i vesken, sekken eller i bilen for lett tilgjengelighet. Vi elsker Bo Weevil sine nettingnett. De utvider seg ved bruk og du får plass til så mye, om det er matvarer eller blomsterbukett. 

Bo Weevil handlenett, sparetips i hverdagen

Bruker du plastposer til restavfall, sier du? Du kan fortsatt kjøpe plastposer i matbutikken, men trenger du å kjøpe 4 plastposer i uka, eller kan du kutte ned til 1-2 plastposer?

Hvis du vet at du har én plastpose i uka å rutte med, kan dette også bli et insentiv til å kaste mindre i restavfall. Kanskje redusere forbruket og være enda flinkere til å gjenvinne i plast og papp. Tenk så mye penger du sparer ved å ta med eget handlenett ;-)

Tilbake til bloggen