Søppel, emballasje og forbruk – hvilken verden vil vi leve i?

Søppel, emballasje og forbruk – hvilken verden vil vi leve i?

Gjesteinnlegg skrevet av Lise i Lykkesmia.

Siden 1950 har det blitt produsert mer enn åtte milliarder tonn plast (Norsk Polarinstitutt). Nesten halvparten av dette er produsert de siste ti årene, og det forventes at plastproduksjonen firedobles innen 2050. Plast har veldig lang nedbrytningstid, og derfor blir marin forsøpling ansett som et av vår tids største miljøproblemer.

Hvert år havner over åtte millioner tonn plast i havet, noe som utgjør en stor trussel mot dyrelivet. 

Dyra i havet kan forveksle plast med mat, og på den måten kveles til døde. Samtidig brytes plast ned til mindre biter – mikroplast, og er enda vanskeligere å fjerne. Dette kan også dyra forveksle med mat. Mikroplasten gir en falsk metthetsfølelse og blokkerer næringsopptaket fra annen mat. I tillegg binder miljøgifter seg til plasten og oppkonsentreres i næringskjeden når dyra spiser det.

Altså vil vi spise mikroplast når vi spiser fisk og mat fra havet.

Det blir nok ikke et forbud mot plast, det er for mange fordeler med det. Men flere land forbyr nå enkelte plasttyper. EU har og blitt enige om et forbud mot engangsplast, som engangsbestikk, sugerør og q-tips. 

Hva gjør Lykkesmia for å minimere plastforbruk? :)

Såpene til Lykkesmia er pakka inn i en liten pappeske. Skrubben er i et glass som det går an å bruke om igjen etterpå – til hva du vil. Jeg sender avgårde pakker i pappesker og bruker kun papp og papir til det. «Fyllet» i eskene til sauesåpa er resirkulert restepapir, ser litt ut som sauen ligger i høyet.

Lykkesmia skrubb, naturlig og økologisk

Flere av såpene mine kan brukes til både kropp og hår :) Jeg bruker Orjele, Salemannsåpa, Einersåpa eller Havmild i dusjen, da kan jeg bruke ei såpe til alt og trenger ikke å kjøpe såper og sjampoer i plastflasker.

Såklart bruker vi noe hjemme av ting som genererer plastsøppel, men jeg prøver å være bevisst og bruke det jeg og vi kan som kan være med på å redusere forbruket. 

Det er jammen ikke alltid like lett å bruke mindre plast! Veldig mye av det vi kjøper på butikken kommer i plast eller så ligger det plastposer du skal bruke til det du vil ha. 

Det sies at en trenger ihvertfall 3 uker til å snu en (u)vane, men det kommer sjølsagt an på hvor stor endring du skal ha. Jeg prøver å ta med handlenett og fruktnett i butikken, og ser at jeg flere ganger enn ikke klarer å ta det med. Men jeg har jobba med det, hengt netta i gangen når jeg har pakka ut etter butikken, eller bare gått ut i bilen med de med en gang.

Nå husker jeg de sjøl om de ikke ligger framme og det er jeg veldig fornøyd med :)

Jeg har mange tips til måter du kan bruke mindre plast på. Men for å endre praksis ser jeg det er lurt å begynne med noen få ting, innarbeide de også gå over til nye ting!

Hvis alle gjør litt hver, bruker litt mindre plast og sorterer riktig, bidrar vi alle til mindre plast i naturen og i havet :)

Se produkter fra Lykkesmia her.


Kilde: https://www.franzefoss.no/blogg/dette-bor-du-vite-om-plastavfall

Tilbake til bloggen