Tips til mer miljøvennlig julevask som ikke koster juleskjorta

Tips til mer miljøvennlig julevask som ikke koster juleskjorta

Julen nærmer seg med stormskritt. Julestjernen er hengt opp. Og vi gleder oss så smått til julekonsert og lyden av en rolig, behagelig jul. 

En viktig tradisjon i hjemmet vårt er julevasken der ovnen gjøres klar til baking av pepperkaker og julebakst, mens kjøleskapet gjøres klart til å oppbevare all den deilige julematen. Badet skal også klargjøres til gjestene kommer. Når det blir rent, trives vi jo bedre hjemme og kan bidra til god julestemning.

Her er våre tips til en mer miljøvennlig julevask som ikke koster juleskjorta ;-)


Vi elsker å bake, men vi elsker ikke å vaske ovnen

Kjenner du deg igjen? :-) Hvor mange av oss har ikke brukt tid og krefter på å skrubbe ovnen for fastbrente flekker? 

Det finnes en enklere måte å rengjøre ovnen på. Et hett tips er å fylle en glassbolle med varmt såpevann og legge den i ovnen i ca. 30 minutter (forhåndsvarme til 220 grader). Lukk deretter ovnsdøren for å holde dampen inne.

Mens du venter, kan du blande 1 ss flytende såpe og 1 ss natron. Når ca. 30 minutter har gått, kan du spre blandingen utover ovnsdøren med en klut. Legg merke til at flekker og fett glir lett av på grunn av dampen. Når det har fått kjølt seg ned, kan du krølle sammen litt aluminiumsfolie til å skrubbe bort tøffe flekker som fortsatt sitter igjen. Tørk deretter av med en klut, så blir det skinnende rent :-)

Hva med ovnsristene? Disse kan du legge i varmt såpevann over natten eller så lenge du har tid og lyst til. Etter at ristene har fått ligge i vann, kan du bruke den sammenkrøllede aluminiumsfolien igjen for å ta bort fettet. Legg merke til hvordan fettet glir av det også :-)

For å oppsummere: 

Du trenger flytende såpe (kan være oppvasksåpen du allerede har hjemme), natron/bakepulver og litt aluminiumsfolie. Hos oss sparer vi på aluminiumsfolien vi har brukt i forbindelse med kokkelering, og bruker det om igjen til en senere anledning. Gjenbruk for lommebokens og miljøets skyld! :-)

Tipset er fra Kate i my_plastic_free_home på Instagram. Sjekk ut kontoen hennes for flere tips til rengjøring og gjenbruk.

My plastic free home inspirasjon

Et annet tips til vask av ovnen, er å bruke Universalstein. Ett allsidig rengjøringsprodukt vi bruker til mange overflater i hjemmet! Fukt svampen godt og stryk den over steinen. Klem deretter på svampen til det oppstår skum.

Jo mer skum det er, desto bedre blir rengjøringen. For ekstra tøffe flekker i ovnen, kan du la skummet virke i noen minutter. Til slutt tørker du av med en fuktig klut eller skyller av med kaldt vann.

Vi elsker at Universalstein er meget drøy i bruk. Tenk at boksen på 900 gram erstatter ca. 18 vanlige skuremidler.


Hadet på badet

Universalstein er også fantastisk til å vaske badet med og er ypperlig til å løse opp kalk og smuss effektivt, samtidig som det dufter av deilig sitrus. Steinen erstatter vanlig skuremiddel og inneholder mer miljøvennlige ingredienser.

Eller hva med å bruke e-cloth? Klutene fra e-cloth er et meget økonomisk alternativ fordi du trenger bare vann til rengjøringsjobben, eventuelt om du vil tilsette litt eterisk olje i vannet for herlig duft. Til speil og vinduer, kan du bruke glass- og poleringsklut eller vindussvampen kombinert med litt vann. Ut med tradisjonell vindusspray og inn med det enkle. Det enkle er ofte det beste :-)

Bare vann, sier du? Ja. En vitenskapelig undersøkelse utført av Silliker Group viser at e-cloth fjerner over 99% av bakterier. Effektiv vask til en billig penge, e-cloth er garantert for 300 vask. Les mer om e-cloth her.

e-cloth kluter baderomspakke

 

Prepp kjøleskapet til jul

Forbered kjøleskapet til jul uten bruk av skadelige og harde kjemikalier. Først bør du tømme skapet og samtidig gå over matens holdbarhetsdato. Hva kan spares og spises? Husk å se, lukte og smake før du eventuelt kaster maten ;-)

Deretter tar du ut de løse delene og vasker de med varmt vann og såpe. Bruk gjerne glass-og poleringsklut til hylleplatene for å få et blankt resultat.

Til grundig julevask av kjøleskapet, kan du her også bruke e-cloth og vann eller bare Universalstein. For å fjerne vond lukt, kan du bruke natron eller bakepulver. Legg litt natron på et fat eller i en liten bolle, som plasseres i kjøleskapet i minst 24 timer. Andre har tipset om en halv kopp med eplecidereddik, som kan også brukes til å deodorisere kjøleskapet.

Vi håper at tipsene kan være til nytte og ønsker deg en riktig god jul :-)

 

Tilbake til bloggen