Gresskar er noe av det første man forbinder med halloween og her i Norge forbinder vi det gjerne med en amerikansk tradisjon. Ordet halloween kommer fra All Hallows Eve, altså allehelgensaften.
Dette med at vi har endt opp med gresskar og halloween er faktisk en artig historie som ikke er amerikansk i det hele tatt, ifølge flere nettsteder. Det hele stammer fra et gammelt irsk sagn om en mann som het Jack. Denne uheldige mannen hadde tatt noen glass for mye i en bar med selveste djevelen, men da regningen kom kunne de ikke betale for seg. Jack klarte på mirakuløst vis å overtale djevelen til å forvandle seg til en mynt, slik at de kunne få gjort opp for seg. Men fremfor å betale bareieren, puttet Jack, med vilje, uheldigvis mynten sammen med et kors i lommen. For å gjøre denne historien kort slapp Jack heldigvis å ende i helvete, men kom heller ikke inn i himmelen. Han ble derimot dømt til å bære en lanterne laget av en nepe til evig tid.
Da irene krysset Atlanteren på 1600-tallet tok de med seg tradisjonen med lanterner av utskårne neper. Det var dog ikke like enkelt å oppdrive neper i Amerika, så disse ble erstattet med gresskar. Det er derfor vi har denne tradisjonen, i forbindelse med halloween, med gresskarlykter, eller “jack-o’-lanterns” – etter nettopp Jack med lanternen.
Historien til side; her i Norge er vi heldige som har så mange gode råvarer, blant annet gresskar. Vintergresskar, som for eksempel Hokkaido og Butternut, har et tykkere skall som beskytter “kjøttet” godt. I forbindelse med halloween dyrkes det frem over 1000 tonn med pyntegresskar hvor innmaten dessverre går rett i avfallet fremfor å brukes. Det er viktig å huske på at gresskar først og fremst er mat.
I USA er det vanlig å lage pumpkin pie av innmaten. Den består hovedsakelig av gresskarpuré samt krydder som kanel, muskat og allehånde og er en dessertpai. I år blir det halloweenlykt hos oss og av innmaten har jeg valgt å lage en oppskrift på en utradisjonell gresskarpai som fungerer både til lunsj og middag. Da pyntegresskar fort kan veie mange kilo, og for øvrig ikke hadde kommet i butikken da denne ble laget, falt valget på Hokkaido. Et fantastisk gresskar som får en deilig nøtteaktig smak når det varmebehandles.
GRESSKARPAIIngredienser:
1 stk paibunn (Min paiform er relativt stor (⌀31 cm), så bruk en oppskrift på paibunn som du liker og som passer til din form).
Eggestand (jeg brukte 5 egg, 1 dl fløte og 2 dl melk til min paiform)
1 gresskar (mitt veide 1,2 kg)
1 rødløk
2 hvitløksfedd
200 g spinat
150 g revet ost
1 mozzarella
2 ts tørket timian
Salt og pepper
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Kjevle ut paideigen og kle den i paiformen.
Prikk paibunnen og sett den i kjøleskapet i 30 minutter.
Ha gjerne i et bakepapir som du fyller med tørkede erter eller ris før du setter den i ovnen. Dette gjør at den ikke trekker seg sammen under forhåndsstekingen. Som du ser av bildet kan ertene/risen gjenbrukes. Mine har fulgt meg i over 10 år 🙈
Forhåndsstek i ca.10 minutter. Mens paideigen står i kjøleskapet/forhåndssteker gjør du klart fyllet: Skjær toppen av gresskaret og fjern kjernene/frøene samt de lange fibertrådene med en skje.
Skrap ut innmaten av gresskaret, men vær forsiktig da gresskarkjøttet er ganske hardt når det er ubehandlet.
Ta vare på kjernene/frøene – disse kan du vaske, tørke, ha litt olje og salt på og sette i ovnen på 200 grader til de er gyldne. Vips så har du dine egne gresskarkjerner som topping på yoghurt eller grøt, til bakst eller hva med å lage din egen granola?
Hakk rødløken, finhakk hvitløken, riv osten og skjær mozzarellaen i tynne skiver.
Ha gresskaret, rødløken og timian i en stekepanne og stek på middels varme til løken er blank. Tilsett hvitløk og spinat og stek videre til spinaten har falt sammen. Smak til med salt og pepper.
Lag eggestanden ved å vispe sammen egg og melk/fløte.
Fjern bakepapiret med ertene/risen fra den forhåndsstekte paibunnen
Ha fyllet, den revne osten og eggestanden i den forstekte paibunnen. Ta gjerne et par runder med pepperkvernen før du topper med mozzarellaskivene.
Stekes i ovnen på 200 grader til den har blitt gyllen og har satt seg. I mellomtiden kan du jo skjære ut et artig eller skummelt fjes i gresskarskallet ditt.
La paien hvile på benken i 15 minutter før du skjærer i den.
Velbekomme.
Tips:
Har du mye gresskar til overs etter årets lyktlaging og ikke helt vet hva du skal gjøre med det? Del det i biter, bak det i ovnen til det er mørt og avkjøl. Deretter moser du det til puré med en stavmikser. Denne puréen kan du bruke som ansiktsmaske ved å tilsette litt honning, du kan ha den i vaffel-, pannekake- eller kakerøren, i supper, gryter, som tilbehør osv. Fryser du den i porsjoner kan du bare ta opp litt når du har lyst på. Du kommer ikke til å angre, for norske gresskar i sesong er ikke bare vanvittig gode, de er også utmerkede kilder til vitamin A og kalium i tillegg til å være fiberrike, kalorifattige og svært næringsrike.