Hvordan ta bedre valg i hverdagen?

Hvordan ta bedre valg i hverdagen?

Overalt blir du møtt med budskap som oppfordrer deg til å ta grønnere valg. I en hektisk hverdag med fastgrodde rutiner er det ikke alltid så lett å endre seg selv og sine vaner. Vi i LessTrash har som mål å kunne tilby produkter som gjør at du enkelt kan bytte ut velkjente men mindre miljøvennlige produkter med enkle og grønne alternativ.

Men, det er ikke bare produkter som kan hjelpe deg å bli mer miljøvennlig i hverdagen. Noe handler om planlegging, mens andre ting handler rett og slett om nye ideer og inspirasjon. Under har vi samlet noen tips som kan gjøre det litt lettere å ta grønne valg i hverdagen.

1. Skriv handleliste

Skriver du handleliste og tenker gjennom hva du skal ha på butikken før du drar vil sannsynligheten for at du ender opp med mindre matsvinn øke. For ikke å nevne at du unngår unødvendige spontankjøp, “3 for 2”-tilbud på ting du egentlig bare trenger én av og forhåpentligvis mer bevisste valg rundt hva du faktisk trenger og har bruk for.

 

2. Ha flere vegetarmiddager i uken

Aldri før har nordmenn spist mindre kjøtt! I 2019 spiste nordmenn i snitt 1 kg mindre kjøtt enn året før. Dette gjør at det er mye lettere å både finne vegetaralternativer i butikken, gode oppskrifter på nett og inspirasjon i sosiale medier. Å spise grønner er bra for både deg og miljøet. Vi anbefaler å sjekke ut matblogger som Green Bonanza, Aichas mat og Vegetarbloggen for grønn matinspirasjon.

 

3. Invester i gode redskaper og verktøy for å forenkle oppbevaring av mat

Vi skal ikke legge skjul på at vi tilbyr flere produkter som gjør det lettere å oppbevare mat uten bruk av plast. Men, det er ikke bare derfor vi skriver om dette. Matsvinn er et globalt problem og vi kaster alt for mye mat i dag. Hver nordmann kaster i snitt over 40 kg mat hvert år og dette er alt for mye! Følger du punkt 1 og skriver handleliste og i tillegg investerer i gode oppbevaringsbeholdere som gjør det lettere å ta vare på matrester vil ditt personlige matsvinn uten tvil minke.

 

4. Bli bevisst dine egne handlemønster

Man kan ikke slutte å kjøpe ting, men mange kan bli mer bevisst sine egne handlemønstre og kjøpe betydelig færre ting samt varer av mer bærekraftig karakter. I dag er det vi forbrukere som stemmer med våre lommebøker hver eneste dag. Hva vi kjøper, når vi kjøper og hvor mye vi kjøper vil påvirke produsenter og tilbydere når det gjelder hvor mye og hva de skal produsere i fremtiden.

5. Kjøp klær uten plast

Visste du at det meste av klær som selges i norske klesbutikker inneholder plast? Vet du hvordan du kan kjenne igjen plastpartikler i tøy? Hver gang du vasker klær med plastpartikler i seg skylles mikro- og nanoplast ut fra din vaskemaskin og ender til slutt opp i naturen. Her er noen av stoffene som er vanlig å finne i tøy som er plast:

  • Polyester
  • Nylon
  • Akryl
  • Polyamid

Les hele listen over hvilke stoffer som inneholder plastpartikler fra fremtiden.no her.

Tilbake til bloggen