Mindre mikroplast med miljøvennlig maling

Mindre mikroplast med miljøvennlig maling

Visste du at en del maling kan inneholde mikroplast? 12% av mikroplasten som havner i havet årlig i Norge, kommer fra maling, i følge tall fra Hold Norge Rent. 

Så hvordan unngå plast i maling, og få til en mer miljøvennlig oppussing?

I forrige uke besøkte vi Miljømal - en fargehandel og bygningsvernsbutikk som spesialiserer seg på salg av linoljemaling med tilbehør. Her får du tak i høykvalitets linoljemaling fra svenske Wibo Natura.

Denne malingen inneholder kun naturlige stoffer, er helt fri for plast og konserveringsmiddel. Samtidig som Wibo Natura gir en helmatt overflate med naturlig fargespill. 

Linoljemaling er en av de eldste malingstypene og egner seg utmerket til å male treverk utendørs og innendørs, men kan fint brukes på alle flater. Malingen er svært dekkende og er drøy i bruk.  

En av de tingene vi la merke til da vi gikk inn i butikken, var at det ikke luktet maling. Du vet, den velkjente, sterke malingslukten som kan være ubehagelig. Denne lukten kommer normalt fra løsemiddel funnet i moderne maling. Linoljemaling fra Wibo derimot, inneholder ikke løsemidler og har derfor ikke denne veldig sterke, ubehagelige lukten.

I følge Miljømal, belaster ikke linoljemaling miljøet på samme måte som moderne maling. Linoljemaling kan altså være bedre for innemiljøet så vel som utemiljøet.

Miljømal blander alle farger for hånd, og de bruker kun naturpigmenter. Du kan få Wibo Natura i nesten hvilken farge du vil - og ganske raskt. 

Miljømal - miljøvennlig oppussing og miljøvennlig maling

Vi fikk en unik mulighet til å se hvordan Miljømal blander farger.

Johnny, daglig leder i Miljømal, stiftet bedriften i 2013. Før han startet firmaet, hadde han som maler over 20 års erfaring med linoljemaling. Johnny forklarte at man må ha et trent øye for å kunne være en god fargenyanser og tenkte da på Zane, en av de ansatte som har vært med fra dag 1. Zane viste oss hvordan hun blandet tre pigmenter til å bli akkurat den grønnfargen kunden ville ha. En ren fargekunst.

Vi sitter igjen med et godt inntrykk av at Miljømal har et gjennomført konsept, og tar miljøvennlighet på alvor i virksomheten sin. I tillegg til linoljemaling, finner du tilbehør som malebørster med naturbust, og de fører Svanemerkede produkter som den gode, gamle linoljesåpen. For å minimere svinn, tilbyr de overskuddsmaling til en sterkt rabattert pris. 

Miljømal tilbyr også 50 ml prøvebokser som gir deg mulighet til å teste før du eventuelt kjøper en større boks. Bedre for lommeboken og bidrar også til mindre svinn eller overskudd dersom man skulle angre seg. 

Men det er jo gjerne den gode kundeservicen som gjør at man får lyst til å dra tilbake til Miljømal. Det er noe helt eget å kunne vite at rådene man mottar er tuftet på kompetanse, og at kunden skal være fornøyd.

Bidra gjerne til mindre mikroplast i naturen ved å:

  • Velg naturlig maling, f.eks linoljemaling fra Miljømal. Bedre for helsen og bedre for miljøet.
  • Om du bruker akrylmaling eller lignende, er det viktig at du leverer malingsrester, malingsspann og brukt utstyr til gjenvinningsstasjonen i din kommune. Akrylmaling inneholder plaststoffer.
  • Kluter og annet med litt malingsrester på bør gå i restavfallet
  • Overskuddsmaling? Hør med venner, naboer, kollegaer og familie om de trenger noe.
Tilbake til bloggen