Julegavetips - mer miljøvennlige gaver du kan bli inspirert av

Julegavetips - mer miljøvennlige gaver du kan bli inspirert av

Trenger du tips til mer miljøvennlige julegaver? Når vi i Less Trash tenker på miljøvennlige julegaver, tenker vi automatisk på brukte julegaver, men også opplevelser og hjemmelagde presanger :-)

Det blir stadig viktigere med gjennomtenkte gaver. For oss handler det om å forbruke mindre og smartere av hensyn til miljøet, men også for å ha orden og forebygge rot i hjemmet. Hvor mange av oss har en gave som støver ned i skapet? Og som tar unødvendig mye plass? :-)

Vårt fremste tips er å skaffe ønskelister. På denne måten sikrer du at mottakeren får noe hen har lyst på. Da er det større sjanse for at gaven blir brukt. ;-) 

 

Et minne for livet

Utfordrende å gi gave til en som har «alt», ikke sant? :-) Gi gjerne en opplevelse i gave! Her er våre forslag:

  • Billett til kulturopplevelser (konsert, teater, museum, kino, dans)
  • Kulinære opplevelser (matkurs, vinsmaking etc)
  • Uteaktiviteter (skipark, klatrepark)
  • Abonnementer for en tidsavgrenset periode (trening, Spotify, serie streaming, matkasse)
  • Hobby (keramikk, maling, foto)
  • Weekend tur (spa, hengekøyetur, tretopphytte)

 

Gavekort på reparasjon 

Reparasjon er en perfekt julegave til den som har alt, samtidig som du oppfordrer mottakeren til å få tingene til å vare lenger. Du kan kjøpe et gavekort hos f.eks lokale skreddere eller skomakere.

Med gavekortet fra Less Trash kan du bruke det hos samarbeidspartneren vår Repairable. Les mer her.

Eller så kan du lage et gavekort og oppgi et beløp. Når mottakeren er klar for å ta i bruk en reparasjonstjeneste, legger du ut beløpet for vedkommende. På denne måten går gavekortet ALDRI ut på dato. Gavekortet er ikke bundet til et spesifikt sted og gjør det fleksibelt for gavemottakeren. Man vet jo ikke hva slags reparasjon mottakeren vil trenge i fremtiden, så et selvlaget gavekort er genialt. ;-)

 

Brukt er kult 

Ønsker mottakeren leker, elektronikk eller turutstyr? Kanskje får du tak i det brukt? Sett gjerne opp et lagret søk på finn.no og motta varsler når det legges ut en relevant annonse. 

Bra for lommeboka og bedre for miljøet. Stadig flere nordmenn gir noe brukt til jul. Du kan lese mer om det her.

Husk også at høsten er sesong for loppemarkeder og her kan du gjøre et kupp. 

 

Spiselige julegaver

En av våre favoritter er å lage julegaver som kan nytes i juletiden :-) Mange butikker tilbyr julepakker, eller så kan du gi hjemmelagde pepperkaker eller julekonfekt. Vi digger marsipan og kandiserte klementiner. 

Gjenbruk gjerne gamle syltetøysglass, pestoglass o.l, rens dem og bruk de til å oppbevare de spiselige julegavene. Pynt gjerne glassene med sløyfer eller tøystykker du kanskje har spart på fra tidligere julefeiringer.

Les våre tips til spiselige og drikkbare julegaver.

Kandiserte klementiner

 

Gave med mening

Har du hørt om Omvendt Advent? En kalender som gir mottakeren muligheten for å støtte ulike utvalgte organisasjoner som fremmer miljø/natur, helse, menneskerettigheter og utdanning. 

Les mer om Omvendt Advent her.

 

God kvalitet

Less Trash er tilhenger av å bruke opp det du allerede har. Og inspirere andre til å gjøre det samme :-) Men noen ganger trenger vi nye ting!

En miljøutfordring i dag er at mange produkter er av dårligere kvalitet og er designet for engangsbruk, som kan føre til overforbruk og økt forsøpling.

La årets nye være noe som kan gjenbrukes eller er laget av mer miljøvennlig materiale. Uansett hva du velger, burde du velge et produkt med lang holdbarhet. På denne måten sikrer du at mottakeren kan bruke gaven lenge og ofte, samtidig som du bidrar til at en optimalisert ressursbruk. 

Hva med å kjøpe noen den siste gjenbruksflasken de trenger - Ocean Bottle? En Stojo take-away kopp til kaffeelskeren? BRIGHT solcelleprodukter til friluftslivelskeren? 

Tilbake til bloggen